laupäev, 13. november 2021

(15.Nädal) Eetika ja IT

Eetikakoodeksiks (või ka "põhiväärtused", "käitumiskoodeks", "hea tava" jne) loetakse kutse-eetika normide või erinevate sotsiaalsete põhimõtete kirjapandud kogu. Olenevalt asutusest on eetikakoodeksite õiguslik staatus erinev. Mõne rikkumine võib kaasa tuua haldusliku vastutuse (tsiviil- või kriminaalvastutus), teise puhul organisatsioonist väljaheitmise. Kuid on ka selliseid, kus rikkumise puhuks sanktsioone ei ole ette nähtud.

Vaatasin läbi erinevate IT-ettevõtete eetikakoodekseid ning otseselt ainult selle valdkonna kohta käivaid eetikakoodekseid polnud. Silma jäid nende pikkuste erinevused. Mõnel olid hästi lühikesed ja teised jälle mitmekümneid lehekülgi pikad. Seal tekkis mul kohe küsimus, et kas neid tohutult mahukaid versioone keegi ka loeb, kuna isiklikult pigem loobusin kui nägin, et teksti on üle 2 lehekülje.

Mina valisin analüüsiks kodumaise ettevõtte Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu (ITL). Nende eetikakoodeks on jagatud kahe suurema punkti vahel: Liidu liikmete kohustused ja Menetluse kord, ning neil on omakorda alampunktid. Punktid pole küll üli detailselt lahti seletatud, kuid minu meelest on hästi ja ühtselt mõistetavad. Esimeses blokkis kirjeldatakse liikmete kohustusi, mida teha ja mis on keelatud (näiteks äris ebaausate võtete kasutamine pole lubaud). Teises osas on kirjas rikkumiste ja kaebustega tegelemise kord (näiteks rikkumise korral võib saada noomituse või Juhatus võib liikme liidust välja arvata). See eetikakoodeks oli lühike ja kompaktne. Kuigi midagi originaalset või erilist selle konkreetse asutuse kohta siit välja lugeda ei õnnestu. Koodeksis olid mainitud üsna eeldatavad punktid, mida iga aus ja sümpaatne inimene oma elus jälgida võiks.


Kasutatud allikad:

https://itl.ee/liidust/eetikakoodeks/

https://www.eetika.ee/et/145776

https://en.wikibooks.org/wiki/Ethics_for_IT_Professionals/Professional_Code_of_Ethics

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

(15.Nädal) Eetika ja IT

Eetikakoodeksiks (või ka "põhiväärtused", "käitumiskoodeks", "hea tava" jne) loetakse kutse-eetika normide või...