pühapäev, 10. oktoober 2021

(6. Nädal) Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

Raamat "The Case for Copyright Reform" avaldati esmakordselt 2012 aasta aprillis. See on kirjutatud Rootsi poliitiku Rick Falkvingi ja Europarlamendi saadiku Christian Engströmi poolt. Selle teises peatükis tuuakse välja Rootsi piraatpartei 6 ettepanekut autoriõiguste seaduste muutmiseks.

Moral Rights Unchanged

Punkt millega ma täielikult nõustun, ehk moraalsed väärtused tuleks jätta puutumatta. See tähendab, et originaal autor peaks saama tunnustatud oma teoste eest ning keegi ei tohiks väita, et nemad on midagi loonud, kui nad pole.

Free Non-Commercial Sharing

Veel 20 aastat tagasi ei muretsenud keegi autoriõiguste rikkumise või mõne faili allalaadimise pärast trahvide saamise eest, ning kui keegi soovis oma tarbeks mõne teksti, pildi või muusika salvestada, oli see lubatud. 

Tänasel päeval võib vahele jäädes aga kopsakad trahvid kaela saada. Tasuliseks on tehtud iga võimalik dokument mida haru harva vaadata on vaja ning isegi kooli jaoks tarvilikke materjali ei saa niisama kasutada. Siin tooksin välja Annaabi materjalid, mis enamus on suvaliste inimeste kirjutatud wordi failid, ning nende vaatamise eest küsitakse täiesti jaburat hinda.

20 Years Of Commercial Monopoly

Üldreeglina kehtib autoriõigus autori kogu eluaja jooksul ja 70 aastat pärast tema surma. Kui teos on loodud ühiselt, siis kehtib autoriõigus viimasena elus oleva autori eluajal ning 70 aastat pärast tema surma.[2] Nii on kirjas autoriõiguste seadustes. Rootsi piraatpartei ettepanek on aga lühendada seda aega 20le aastale. Seega näiteks Mozarti teoseid võib juba vabalt kasutada aga 2018.aastal hukkunud DJ Aviici lugude kasutamiseks tuleb maksta autori tasusid.


Registration After 5 Years

Hetkel on segane mida teha orvustunud teostega, mille autorid pole teaada. Viie aasta reegel annaks autoritele aega, et oma looming registreerida autorikaitse alla, vastasel juhul võib seda kasutada kestahes. See muudatus tundub igati loogiline ning pigem tekib küsimus miks sellist seadust juba rakendatud pole. 

Free Sampling

Üks pakutav lahendus on tasuta näidiste kasutamine, juhul kui on välja toodud ka originaali autor. Minu meelest muudab see asja üsna segaseks, kuna kui keegi kasutab näidist oma uue teose loomingul, siis on see uue autori tehtud, kuid siiski sisaldab osa kellegi teise tööst. 

A Ban on DRM(Digital Rights Management)

Uuenenud sedustel ja eeskirjadel pole mõtet ning need ei täida oma eesmärki, kui suurfirmad saavad ikkagi piirata kasutajaid oma nägemise järgi läbi DRMi. Seni kuni pole mõnda paremat reformi selles valdkonnas läbi viidud tuleb autoritel hakkama saada praeguste oludega ning ise oma autoriõiguste eest seista.

Kasutatud allikad:

pilt[1]:images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/5116myCEE5L._SX351_BO1,204,203,200_.jpg
[2]: http://www.autor.ee/seadused-ja-konventsioonid/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

(15.Nädal) Eetika ja IT

Eetikakoodeksiks (või ka "põhiväärtused", "käitumiskoodeks", "hea tava" jne) loetakse kutse-eetika normide või...