teisipäev, 28. september 2021

(5. Nädal) Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest


Virginia Galway Shea kuulsaim raamat on "Netiquette", mis ilmus esmakordselt 1. mail 1994. Eestikeeles netikett, tähendab võrgu- ja interneti etiketti, mis hõlmab nii elementaarset viisakust kui ka kirjutamata küberruumi reegleid. Raamatus on välja toodud 10 peamist reeglit mida kõik jälgima peaksid. 

Neist hulgast valisin ma enda meelest kõige olulisema. Ole inimene! Mistahes masinavärkidest meie sõnumid läbi ei voolaks, on iga nö juhtme otsas üks päris elus inimene. Seega enne ükskõik kuhu interneti-avarustesse postitamist tuleks selgelt läbi mõelda, kas ka teised tahaksid seda näha või kuulda ning mis emotsioone see neis tekitada võib. Kurvemaks näiteks tooks ma koolikiusamise, kus lapsed ilma mõtlemata halvustavaid ja nõmedaid sõnumeid saadavad või veel hullem teistest midagi avalikult postitavad. Mõne teise ekraani ees olijale võib see aga tohutult haiget teha. Seega tuleks pidevalt mõelda lausele: "Käitu teistega nii, nagu sa tahad, et sinuga käitutaks". 

Lisaks leian, et päris paljud meediaväljaanded ja reporterid on eksinud justnimelt selle, pealtnäha lihtsa, punkti vastu. Ma mõistan ka nende vaatepunkti, sest kuidagi on vaja lugusid müüa, ning draama ja saladused lähevad rahvale tunduvalt paremini peale. Kuid mõne teema puhul on inimeste privaatsus olulisem kui numbrid ja klikkid. Tundes lähedalt ühte niinimetatud staari ja avalikuelu tegelast, siis olen teadlik ka sellest kui pealetükkivad ja ebameeldivad võivad olla reporterid. Kohe kui nad selget või oodatud vastust ei saa mõeldakse pool loost välja, tekitades sellega tihti veel enam segadust. Eriti suuremate probleemide lahkamise ajal meedias ei mõtle ükski ajakirjanik, et mis tunded on nendel, kellest need artikklid räägivad. Enamus kuulsuseid muidugi ei loe oma kommentaare ega kõiki neist tehtud uudiseid, kuid paljud nende lähedased loevad ning ka neile teeb see haiget, kui näed millist jama on kokku kirjutatud.


Kasutatud artiklid:

https://prabook.com/web/virginia_galway.shea/635174
http://albion.com/netiquette/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

(15.Nädal) Eetika ja IT

Eetikakoodeksiks (või ka "põhiväärtused", "käitumiskoodeks", "hea tava" jne) loetakse kutse-eetika normide või...