pühapäev, 5. september 2021

(1.Nädal) Noppeid IT ajaloost


    Mõeldes lausele mille Tim Berners-Lee kunagi öelnud on “The Web as I envisaged it, we have not seen it yet. The future is still so much bigger than the past." ei oska me ilmselt ette kujutada kuhu tänapäeva tehnoloogia areng veel jõuda võib. Samamoodi polnud sadu aastaid tagasi ka Blaise Pascal'il ega  Charles Babbage'il aimu millise tõuke nad andsid arvutite ja tehisintellektide loomiseks ja arendamiseks.


Tetris

   Tetris on üks populaareimaid arvutimänge maailmas, ilmselt ületades ka teised klassikud nagu Pong ja Pac-Man. 1984 aastal Moskvast alguse saanud ning ülemaailmselt tuntud rakenduse esimese prototüübi kirjutas vene teadlane Alexey Pajitnov, arvutil Electronika 60, mille mälu on väiksem kui tänapäeva kalkulaatoritel. Idee ajendiks oli pusle "Pentominoes", milles peab 12 puidust klotsi mahutama kasti [3]. Nimi " Tetris" pärineb ladina keelsest sõnast "Tetra"(ehk neli) ja Pajitnovi lemmik spordist tennisest [6]. 

Alguses peamiselt omalõbuks tehtud mäng tuli peagi IBM PCle ümber kohandada kuna nõudlus oli tohut. Mäng levis enamasti suust suhu ehk inimesed kopeerisid neid enda PC diskidele. 1987-1988 jõudis Tetris lõpuks ka NSVLst kaugemale, nii Euroopasse, Inglismaale kui ka Ameerikasse. Edulugu ei lõppe aga niipea. Saades mängukonsooli GameBoy üheks põhimänguks, müüdi seda versiooni veel ligi 35 miljonit eksemplari [3].

Mängu patenteerimine ja omandi õiguste jagamine oli pikka aega keeruline, kuna suhtlus Nõukogude Venemaaga oli raskendatud. Lisaks ei teeninud Pajitnov enne oma lepingu lõppu 1995.a ühtegi senti Tetrise pealt, kuid on hiljem öelnud, et jätkuvalt toob see mäng talle raha sisse [3]. Tänaseks on Tetrist avaldatud ligi 65 platformil ning seda on alla laetud rohkem kui pool miljardit korda. Mängu uusim versioon tuli välja 2019, selle 35ndal aastapäeval [7]. Lisaks korraldatakse sellealaseid e-spordi võistluseid.



WindowsMe

         Windows Millennium Editionit (vahel kutsutud ka kui Windows Mistake Edition [5]) peetakse 2000ndete ja üleüldiselt Microsofti seadmete üheks ebaõnnestunumaks väljalaskeks. Järjena Windows 98 tehtud süsteem jõudis poelettidele 14 Septembril 2000a. Peamiselt reklaamiti ja turustati seda just koduseks PCdel kasutamiseks samal ajal kui Windows 2000 oli mõeldud just äri ja töö tarbeks [8]. Kahjuks oli Me täielik läbikukkumine ning selle tootmine lõpetati üsna kiirelt. Selle suurimaks probleemiks oli süsteemi ebastabiilsus ning lisaks kurdeti palju süsteemi taastamise ja riistvaratoega seotud puuduste üle. 

Windows Me oli viimane Microsofti toode milles kasutati MS-DOS 8.0 operatsioonisüsteemi [8]. Kõige negatiivse kõrval leidus selles siiski ka kasulikke rakendusi nagu Internet Explorer 5.5, Windows Media Player 7 ja uuendusena ka Windows Movie Maker, mis varem kodukasutajale kättesaadav polnud. Vaatamata kõigele avaldas Microsoft kõigest aasta hiljem 25. oktoobril 2001 juba uue operatsioonisüsteemi Windows XP.



iPad

        Esimene Apple iPadi Wifi versioon jõudis turule 3.aprillil ja 3G mudel 30.aprill 2010 ning kuigi Apple oli ka varem paar pihuarvutit tootnud, polnud need nii edukaks kujunenud. Steve Jobs on hiljem kommenteerinud, et tahvli arenus algas juba 2000ndete alguses, kuid jäeti iPhone'i ilmumise ajaks pooleli [2]. Siiski ei mõjutanud see iPadi edulugu ning seadet müüdi USAs esimesl päeval juba 300 000 tükki ning esimese 80 päevaga ligi 3 miljonit eksemplari. Eestisse jõudis see alles 2011 aastal, mil Ameerakas ilmus peatselt juba järgmine iPad 2 [4].

Ipad 1 oli justkui MacBooki ja iPhone hübriid, lihtalt suurema ekraaniga kui telefon ning kergem ja kompaktsem kui sülearvuti. Lisaks sisaldab see üsnagi taskukohase hinna eest nii ilusat disaini kui ka tarvilikku sisu. Sellised funktsioonid tagavad kasutajale mugavuse ja valikuvõimaluse. Nii sai mugavalt ja kiirelt ühest seadmest vaadata filme, kuulata muusikat (iTunes), lugeda raamatuid (iBookstore) kui ka teha tööd (iWork) [1]. 

Kuigi viimasel ajal võib tunduda, et tahvelarvutite trend võib olla languses ja pildile tulevad pigem suuremad nutitelefonid, siis väidavad paljud, et iPad on tulnud selleks, et jääda ja nii lihtsalt need inimeste huviorbiidist veel ära ei kao. Seda, mida järgnevad aastad meile Apple toodetest ja uuendustest tuua võivad teavad vaid vähesed. Seega ootame huviga mida tulevik toob! 


Kautatud allikad:

[1] apple.com/newsroom/2010/01/27Apple-Launches-iPad/

[2] appleinsider.com/articles/18/04/03/a-brief-history-of-the-ipad-apples-once-and-future-tablet

[3] edition.cnn.com/style/article/tetris-video-game-history/index.html

[4] et.wikipedia.org/wiki/IPad

[5] howtogeek.com/688861/windows-me-20-years-later-was-it-really-that-bad/

[6] livescience.com/56481-strange-history-of-tetris.html

[7] tetris.com/history-of-tetris

[8] winworldpc.com/product/windows-me/final





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

(15.Nädal) Eetika ja IT

Eetikakoodeksiks (või ka "põhiväärtused", "käitumiskoodeks", "hea tava" jne) loetakse kutse-eetika normide või...