kolmapäev, 10. november 2021

(13.Nädal) Teistmoodi IT

"Tavalise" arvuti kasutaja jaoks on uut seadet ostma minnes oluline, et sellel oleks klaviatuur, piisavalt suur ekraan, hea võimsus ja võib-olla saab määravaks ka ilus välimus. Puuetega inimestel kahjuks alati nii lihtsalt ei lähe ning nemad peavad mõtlema ka, kas klahvid on piisavalt suured, kerged ja nähtavad ning kas nad saaksid hakkama selle kasutamisega. Õnneks luuakse üha enam erinevaid tehnoloogilisi lahendusi, et ka erivajadustega inimesed saaksid nutisedmeid mugavalt ja lihtsalt kasutada nii töö kui lõbu pärast. Lisaks pööratakse tähelepanu ka nende kättesaadavuse lihtsustamisele, et igal inimesel oleks võimalik endale taskukohase hinnaga arvuti soetada.



Üks lahendustest on vaevnägijatele mõeldud Braille klaviatuur ehk punktkirjas arvutiklaviatuur. Nüüdseks saab osta ka juba samasugust klaviatuuri katet, mille saab tavalisele arvuti klaviatuurile mugavalt peale panna. Esimene Braille klaviatuur tehti juba 1987 aastal. Nüüdseks on see veidi muutunud ning neid on olemas eri versioone: tava-klavatuuri sarnane ning ka teistsuguse lihtsama paigutusega, vastavalt vajadusele.

Lisaks klaviatuurile on olemas ka pimedatele mõeldud arvutihiir Tactile Mouse. Selle ülemises osas on kombatavad täpid, mis ekraanil hiirenoolt sõnadele liigutades, vastava punktikirja sinna kuvavad. Nii on võimalik vaevnägijal lugeda  ekraanil olevaid sõnumeid ning ka orienteeruda, kuna hiire annab teada kui oled jõudnud mõne ääreni.

Hiirt tutvustav lühike video:
www.youtube.com/watch?v=0MlCC3jjeAE&ab_channel=Mike

Kahjuks tundub, et neid tootnud firmat pole enam. Kas need ei töötanud nagu vaja, inimesed ei ostnud neid või oli seal mõni muu põhjus miks need turult on kadunud, seda kahjuks öelda ei oska. Loodan, et tehnoloogia jõuab varsti piisavalt heale tasemele, et ka puuetega inimestel oleks võimalik kasutada arvuteid nii töötamiseks kui ka õppimiseks ilma kõrvalise abita. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

(15.Nädal) Eetika ja IT

Eetikakoodeksiks (või ka "põhiväärtused", "käitumiskoodeks", "hea tava" jne) loetakse kutse-eetika normide või...