kolmapäev, 10. november 2021

(12.Nädal) Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Mõiste kasutatavus või kasutajasõbralikkus tähendab mingi objekti kasutuslihtsust ja -meeldivust ning selle kasutamaõppimise kergust. Veebilehteda ja rakenduste hindamiseks viiakse läbi uuringuid ning hindamisi. Samas ei saa neid 100% usaldada, kuna iga inimene hindab vastavalt oma kogemusele. 

Jakob Nielsen, on sõnastanud kasutatavuse üldkriteeriumid, mille järgi saab hinnata kasutaja-sõbralikkust. Nendeks on: Õpitavus, Meeldejäävus, Efektiivsus, kasutuskindlus ja rahulolu.

Positiivse näitena tooksin välja Google Gmail rakenduse. Lihtsasti leitav ning kasutatav, ei vaja erilist õppimist, kuna viidad vajalikesse kohtadess on nähtavad küljepeal. Visuaalselt ilus ja kompaktne, ning soovikorral saab vahetada tausta värve ja pilte. Täidab oma ülesannet (saab saata ja saada e-kirju), lisaks on olemas lisavõimalused (näiteks oluliste kirjade ära märkimine või kindlatesse kaustadesse lisamine).

Negatiivse näitena tooksin enda kogemusest välja suhtlus rakenduse Discord. Kuna alustasin selle kasutamist alles hiljuti oli algus üsna keeruline ning jätkuvalt on see rakendus minu jaoks väga segane. See pole oma sisult väga kompaktne, kuna grupid jagunevad erinevateks alagruppideks ning lisaks lähevad privaat-vestlused veel eraldi gruppi. Lisaks hüppavad vahel välja vanad lugemata sõnumid 'muted' vestlustest ning tekitavad segadust. 


Kasutatud materjalid:

https://blog.twn.ee/et/mis-on-kasutatavus-kasutajakogemus-ja-kasutatavuse-inseneeria-ux-algajatele
https://web.htk.tlu.ee/digitaru/disain/chapter/kasutajakogemuse-analuus/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

(15.Nädal) Eetika ja IT

Eetikakoodeksiks (või ka "põhiväärtused", "käitumiskoodeks", "hea tava" jne) loetakse kutse-eetika normide või...