kolmapäev, 3. november 2021

(10.Nädal) Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini


"Hacker-HOWTO" on Eric S. Raymond kirjutatud dokument teemal, mis on peamised oskused ja eeldused häkkeriks saamise juures. Nagu ta seal ka kirjeldab on "õige häkker" programmeerija, kes lahendab keerulisi tarkvara probleeme ja loob asju. "Vale häkker" ehk kräkker aga muugib arvutisüsteeme ja telefone ning lõhub asju. Isiklikult kutsuksin esimest pigem arendajaks või mõne muu spetsiifilisema terminiga(oleneb konkreetsest töö ülesandest) ning teisi häkkeriteks, kuid jagaksin nad kahte gruppi head ja halvad. Pahad oleksid siis kräkkerid, keda ka siin mõeldud on, need kellel on halvad kavatsused midagi varastada või ära rikkuda. Head aga need, kes mõne suurfirma või riigi heaks töötavad ning häkkivad süsteemidesse, et leida selle nõrku külgi ning neid elimineerida.

Kogu dokument jättis mulle mulje justkui häkkerid on omaette kommuun või rühmitus, kuhu uustulnukatel pääsemiseks on vaja pälvida teiste heakskiit ja austus mingite kindlate tegudega, vastasel juhul oled justkui must lammas või inetu pardipoeg ning sind ei võeta kuhugi vastu. Lisaks surus autor üsna tugevalt oma vaateid peale nagu muud valikut poleks. Näiteks oli palju lauseid "sa pead tegema seda, et jõuda sinna/ saavutada seda", kuid ma olen üsna kindel, et on ka teisi võimalusi heaks häkkeriks saamisel. 

Sellest dokumendist võib kasu olla inimesel, kes on kindlalt otsustanud häkkeriks hakata. Ma usun, et sealt leiab palju nõuandeid, millest alustada ning mida tähele panna. Kuigi tekst jättis minule mõnes kohas üsna range ja konkreetse mulje usun, et noor kes on huvitatud sellest valdkonnast ning bulbitseb tahtest seal läbi lüüa, ei tohiks kohkuda ühe keskealise mehe kirjutatud sõnade peale, et kõike peab täpselt nii tegema. Tänapäeval, kui on piisavalt tahtmist ja ideid võib leida ka teise tee, mis kokkuvõttes võib osutuda isegi tulusamaks. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

(15.Nädal) Eetika ja IT

Eetikakoodeksiks (või ka "põhiväärtused", "käitumiskoodeks", "hea tava" jne) loetakse kutse-eetika normide või...